e-Útdíj

Délmagyarország: E- útdíj: elszakadt a cérna a fuvarozóknál

Kétszáz fuvarozó hallgatta tegnap Szegeden az e-útdíjról szóló tájékoztatót – indulatba jöttek. Július elsejétől indul a díjszedés, de a regisztrációs honlap még nem működik.

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete és a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége által szervezett tájékoztatót az e-útdíj július elsejei bevezetéséig 19 helyen tartják meg. A kérdések- válaszok közben sok fuvarozónál elszakadt a cérna. 24 nap maradt a díjszedés indulásáig, a regisztrációs honlap még nem működik.

 

– A gépjárműadó a jelenlegi 1200 forintról 850 forintra csökken, az iparűzési adóból pedig az útdíj 7,5 százalékát lehet levonni. Mivel az útdíjat július elsejétől előre ki kell fizetni, a kormány forgóeszközhitelt biztosít a fuvarozóknak – mondta Vereczkey Zoltán. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) elnöke kifejtette, a fuvarozóknak az a feladatuk, hogy az e-útdíjat továbbterheljék a megbízókra. Úgy vélte, szükség lesz egy olyan pénzügyi alapra is, amely segíti a fuvarozókat az elektronikus fedélzeti eszközök beszerzésében. – Június 5-én indult a tesztüzem. Június 20-án 250 ezer vállalkozónak kell regisztrálnia. Aggódom. Beletörődtünk, hogy e-díj lesz, csak nem mindegy, hogy milyen formában – mondta Vereczkey.

 

3.oldal

vissza